Een zeer populaire sport sinds kort, is padel. Padel is een combinatie van tennis, beach ball en squash. Bij padel heb je om het speelveld heen, vier glazen wanden en hekwerk zitten. Deze wanden kan je gebruiken tijdens het spel en geven een extra dimensie. Je speelt padel twee tegen twee en voordat de bal naar de overkant gaat, mag deze een keer de oppervlakte raken. 

Wat zijn de spelregels bij padel?

Padellen is redelijk makkelijk te begrijpen, aangezien het veel overeenkomsten met tennis heeft. Echter zijn er wel degelijk andere regels. Hieronder een aantal basisregels bij padel.

  • De bal mag slecht een keer op eigen speelhelft stuiteren en ook maar een keer worden geraakt met het racket
  • De bal moet altijd de grond van de tegenstander raken voordat deze de glazen wand aanraakt
  • Het is toegestaan om de bal terug te spelen via een glazen wand 
  • Padel speel je met twee teams van twee personen
  • De serveerder krijgt twee pogingen om te serveren

Verschil tussen tennis en padel?

Padel wordt vaak gezien als een mix tussen tennis en squash, maar er zitten wel degelijk verschillen in. Bij een padelbaan is de baan omgeven door glazen wanden en een hekwerk. Deze wanden zijn tussen de drie en vier meter hoog. 

Daarnaast is het racket dat je gebruikt verschillend. Een padel racket heeft geen snaren, maar is gemaakt van composietmateriaal met een gatenpatroon. Aan het racket zit een veiligheidskoord verbonden en dit is verplicht om te gebruiken tijdens een wedstrijd. 

Er zijn verschillende soorten vormen rackets. Als eerst de ronde padelrackets. Deze zijn vooral geschikt voor beginners. Daarnaast heb je de diamantvormige padelrackets. Deze zijn geschikt voor de gevorderde spelers. Ze geven minder controle maar je kunt er beter mee slaan. Als laatste ze traanvormige padelrackets. Deze zit tussen de twee andere rackets in. Zoek je een racket met een balans tussen controle en kracht, dan is dit de juiste voor jou. 

De bal die wordt gebruikt bij paddel komt veel overal met een tennisbal, maar een padelbal is veel zachter omdat deze een lagere druk heeft. Het gevolg hiervan is dat je de padelbal vaker moet vervangen omdat deze bal druk verliest. 

Als laatste zijn de schoenen belangrijk bij padel. Goede schoenen zorgen voor grip, ondersteuning en stabiliteit. Padelschoenen hebben meestal een visgraatpatroon wat voor de nodige grip zorgt. Het is belangrijk om echte padelschoenen aan te schaffen wanneer je vaker gaat padellen, om blessures te voorkomen. 

 

Door luca

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *