Momenteel is het voor studenten en starters erg lastig om aan een eigen woning te komen. De prijzen zijn te hoog om met een startsalaris of bijbaantje te betalen, maar daarbij is er ook een tekort aan woningen. 

Naast dat er voor de huidige studenten van Nederland weinig plek is, komen er elk jaar duizenden buitenlandse studenten naar Nederland om te studeren. Afgelopen schooljaar volgden 115.000 internationale studenten een opleiding in Nederland. Op de universiteit van Amsterdam, komt een kwart van de studenten uit het buitenland. De universiteit van Maastricht heeft het hoogste percentage van buitenlandse studenten, namelijk 56%. 

Deze studenten kunnen niet bij hun ouders wonen en zijn dus verplicht om een eigen appartement te nemen. Maar doordat deze duizenden internationale studenten ook een woning nodig hebben, blijft er voor de huidige Nederlandse studenten of starters weinig over. 

Universiteiten doen oproep

Verschillende universiteiten deden afgelopen week een oproep naar internationale studenten om niet naar Nederland te komen. Amsterdam bijvoorbeeld heeft niet genoeg kamers om internationale studenten op te vangen. De afgelopen jaren hadden deze studenten de mogelijkheid om naar hotels of campings te verplaatsen, want door corona stonden deze leeg. Echter is dat nu niet meer mogelijk. 

De universiteiten van Eindhoven, Maastricht en Utrecht deden dezelfde oproep. Ze hopen hiermee te voorkomen dat studenten in dure hotels of in tenten terecht komen. Ook de universiteiten uit Groningen en Nijmegen deed een oproep aan studenten. Wanneer je geen kamer voor augustus hebt, blijf dan thuis.

Het kamertekort voor internationale student speelt al langer dan afgelopen jaar. De universiteit van Leiden deed in 2019 al zo’n oproep. De universiteit vroeg studenten niet te komen wanneer ze geen kamer hadden. 

Naar verwachting neemt het tekort aan studentenwoningen de komende jaren alleen maar toe. Er wordt bijgebouwd maar dat is niet genoeg om alle studenten te huisvesten. Dit tekort komt grotendeels dat het aantal internationale studenten dat jaarlijks naar Nederland komt. 

 

Door luca

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *