De afgelopen weken hebben we een paar warme dagen gehad, en de komende weken zullen er nog meer komen. Voor ons kunnen hele warme dagen vervelend zijn, maar voor dieren ook. Veel dieren zitten met een dikke vacht wat warm kan aanvoelen. Daarnaast zijn sommige dieren vaker buiten, alleen met hele warme dagen is niet niet heel fijn voor hun. Dieren kunnen met warme temperaturen in een hitteshock belangen, waarschuwt de dierenbescherming. Dieren kunnen zichzelf moeilijk koel houden, en daarom is belangrijk om op verschijnselen van oververhitting te letten.

Verschijnselen die bij oververhitting horen zijn

  • rode slijmvliezen
  • een warme vacht
  • snelle ademhaling
  • lusteloosheid

Daarnaast kan je een hitteshock herkennen aan de volgende verschijnselen

  • bleke slijmvliezen
  • snelle hartslag
  • snelle ademhaling
  • koude lichaamsuiteinden

Wanneer bovenstaande verschijnselen zijn geconstateerd bij jouw huisdier, is het belangrijk om je huisdier te koelen en daarna naar de dierenart te gaan. 

Verkoeling bij huisdieren

Sommige dieren, zoals een kat, zorgen er meestal zelf voor dat ze niet in de volle zon gaan liggen. Katten zoeken vaak een koel plekje in de schaduw waar ze kunnen liggen. Zorg er dus voor dat je kat genoeg schaduw heeft bij jouw thuis. 

Wanneer je thuis een vogelkooi hebt met vogels, is het belangrijk dat deze niet in de volle zin staat. Daarbij is het belangrijk dat je de vogels regelmatig water geeft. Wanneer de vogelkooi op een verhoging staat, kan je de vogelkooi het beste even op de grond zetten als dat mogelijk is. De warmte stijgt namelijk op, dus als jouw vogelkooi dicht tegen het plafond hangt of staat, kan dit warm zijn.
Mocht je bijvoorbeeld een kippenhok buiten hebben staan, dan is het belangrijk dat je zorgt voor schaduw. Dit kan je doen door een parasol erboven te doen. 

Honden kunnen het snel warm hebben en oververhitting kan zeer gevaarlijk zijn voor hun. Zorg ervoor dat je hind voldoende schaduw heeft thuis. Laat je hond met warme temperaturen nooit achter in de auto. Daarbij is voldoende water heel belangrijk. Zowel water om te drinken, maar ook water om in te zwemmen als je hond hiervan houdt. Spuit je hond lekker nat met de tuinslang.

Bovenstaande informatie geldt ook voor knaagdieren, zoals cavia’s, hamsters en konijnen. Belangrijk is om hun hok in de schaduw te zetten. Knaagdieren kunnen het namelijk snel heel warm krijgen. Een slimme manier om het voor deze dieren aangenaam te maken, is door zelfgemaakte koelelementen in hun kooi te doen. Hierbij kan je denken aan bevroren plastic waterflessen. Deze flessen wikkel je vervolgens in een theedoek en leg je in de kooi. Let wel op dat je huisdier hier niet aan gaat knagen. 

Door luca

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *